Poliklinik Hakkında
07 Şubat 2022

PROTETİK TEDAVİ (PROTEZ)

Protetik yaklaşım dört ana konudan oluşmaktadır.

Sabit protezler; ağızda dişlerin fm, şekil, bozukluklarını ve diş eksikliklerini estetik ve fonksiyonel olarak pselen, döküm alaşımlar , pselen l kombinasyonları ve diğer estetik materyallerle restasyonu veya tamamlanmasını amaçlar.

Hareketli protezler eksik dişlerin hareketli apareylerle estetik ve fonksiyonel olarak tamamlanmasıdır.

Tam protezler tam dişsizlik vakalarının protetik uygulamalarını yapar.

İmplant protez uygulamaları doğal diş eksikliklerinin implant alt yapıları ile tamamlanması ve implant üstü protezlerin uygulamaların kapsar.

TAM PROTEZLER: Ağızdaki tüm dişlerin kaybedilmesi sonucunda ağıza yapılan hareketli (takılıp çıkarılabilen) protezlerdir. Özel akriliklerden bir yapı üzerine yine arilik veya pdelenden yapılmış dişler kullanılıarak hazırlanır. Tam damak protezleri olarak da isimlendirilebilir.

HAREKETLİ BÖLÜMLÜ PROTEZLER: Kısmi diş eksikliğinde yani dişlerin bir kısmının kaybedilip bir kısmının ağızda olduğu özel akrilik ve/veya ller birlikte kullanılarak hazırlanan kroşe (kanca) adı verilen l parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan ve hastaların isteğine bağlı olarak çıkarılıp takılabilen protezlerdir.

İMPLANT :Diş ya da dişlerin eksikliğinde, diş kökü şeklinde titanyumdan hazırlanmış ve çene kemiğine küçük bir operasyon ile yerleştirilen suni diş kökleridir. Kemik ile özel bir bağ oluşturarak yerleştirildiği yere, hücresel olarak tutunur. Bu tutunma tamamlığında (2-6 ay) üst yapı dediğimiz protezi hazırlama işlemine geçilir.

SABİT PROTEZLER (KRON-KÖPRÜ) : Dişsiz boşluğun her iki tarafındaki destek dişlerin belli anlarda küçültülerek ve bu dişler üzerine yapıştırma yoluyla hazırlanan pselen ve/veya lden yapılan restasyonlardır.