Refakatçi Politikamız ve Refakatçinin Uyması Gereken Kurallar
04 Ocak 2024

REFAKATÇİ POLİTİKAMIZ
       Hastanemizde sağlık hizmeti sunumunu engellemeyecek şekilde, hastanemizin imkanlarının elverdiği ve hastanın sağlık durumunun gerektirdiği ölçüde,  uygun zaman ve yöntem dahilinde, belirli kurallar konularak, yatarak hizmet alan hastalarımızın tıbbi bakım ve psikososyal ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik hasta yakınlarının destek ve katılımı sağlayarak kaliteli sağlık hizmeti sunmak.

REFAKATÇİNİN UYMASI GEREKEN KURALLAR

• Hastanızın sağlığı, rahatlığı ve temizliği açısından lütfen hasta yataklarına oturmayınız.
  • İlgili hekim ya da hemşire istemi dışında, hastanızı servis dışına çıkarmayınız ve yatağını değiştirmeyiniz.
  •  Refakatçi değişimi yapmanız durumunda servis hemşirelerine bu konuda bilgi veriniz.
  • Hekim ve hemşire direktifleri dışında hastaya yönelik herhangi bir uygulama yapmayınız.
  • Hasta odasını temiz ve düzenli tutunuz.
  • Çöpleri çöp kutusuna atınız, tuvalet içerisine kâğıt, pet vb. yabancı cisimleri atmayınız.
  • Hastane malzemelerine zarar vermeyiniz, özellikle demirbaş malzemeleri hastaneden ayrılırken servis hemşiresine tam olarak teslim ediniz.
  • Hastaya tedavi amacıyla kullanılan ekipmanlara (serum, monitör, oksijen vb.) kesinlikle müdahale etmeyiniz. İhtiyaç duyduğunuzda hasta yatağı başındaki acil hemşire çağrı zilini kullanarak hemşireyi çağırınız.
  • 4207 sayılı kanun gereği hastanelerde kapalı veya açık alanda sigara kullanımı yasağına uyunuz.
  • Refakatçiler “Refakatçi Kartı Kullanmak ve Yakalarında Taşımak Zorundadır.lar. Taburculuk işlemlerinizi yaptırırken Refakatçi Kartlarınızı teslim ediniz.
  • Hastaya refakatçi gerekip gerekmediği hastanın hekimi tarafından belirlenir. Refakatçi tek kişi ile sınırlıdır ve refakatçi, hastanenin koyduğu tüm kurallara uymalıdır.
  • Hizmetlerimizle ilgili görüş, öneri, teşekkür ve şikâyetlerinizi; hastanemizde bulunan öneri ve dilek kutularına atabilirsiniz.

Özellikli Hasta Gruplarında Refakatçi Uygulaması

• Özellikli hasta gruplarının refakatçileri; hastanın özellik grubuna göre ve hekimin öngördüğü kurallar çerçevesinde hastaya refakat eder. (Özellikli hasta grubu; bulaşıcı hastalığı olanlar, engelli hastalar, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar ve mahkûm hastalar v.b).
  • Bu tür  hastalarda hijyen kurallarına azami derecede dikkat edilmelidir.
  • Gerekli hallerdekoruyucu ekipman kullanılmalıdır.
  • Enfeksiyon hastalığı, ağır kronik hastalığı olan ve enfeksiyon almaya yatkın olan kişiler özellikli hasta gruplarına rekakatçi olarak kabul edilmemektedir.
  • Mahkum hastalarda refakatçi kabul edilmemektedir.